U bent hier:

De Christus Verlosserkathedraal

Toen de soldaten van Napoleon in 1812 Moskou verlieten, ondertekende Tsaar Alexander I een manifest waarin hij het plan aankondigde om een kathedraal ter ere van Christus de Verlosser te bouwen. De Tsaar wilde zijn dankbaarheid aan Onze Heer tonen die Rusland van de indringers had gered.
Het duurde een tijdje voordat ze aan de slag konden, maar uiteindelijk werd de opdracht gegeven aan architect Konstantin Thon, die kwam met een Neo-Byzantijnse ontwerp gebaseerd op Hagia Sophia in Constantinopel. De bouw vergde veel tijd en de Kathedraal werd pas in 1860 afgerond. Enkele van de beste Russische schilders bleven nog twintig jaar aan het interieur werken.
De kathedraal werd na de Oktoberrevolutie en de dood van Lenin gesloopt omdat de nieuwe Sovjetregering deze plek had gekozen om een monument voor het socialisme te bouwen, bekend als het Paleis van de Sovjets. Het paleis werd echter nooit gebouwd vanwege overstromingen en een gebrek aan financiering.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de fundering van de voormalige kathedraal gebruikt om een openbaar zwembad aan te leggen.
Na de val van het Sovjetregime kreeg de Orthodoxe Kerk van Rusland toestemming om de kathedraal te herbouwen en in de jaren '90 werd hij herbouwd tot zijn vroegere pracht en praal. 
Het is des te symbolischer dat de kathedraal naast het Kremlin in het hart van de stad ligt en de skyline van Moskou domineert.

Duur: 3 uur