U bent hier:
 • Piter Reizen
 • Groepsreis Highlights van Moskou en Sint Petersburg

Groepsreis highlights van Moskou en Sint Petersburg

20 t/m 28 oktober 2018

Voor een korte samenvatting van de reis klik hier.

Zaterdag 20 oktober 2018: Aankomst in Moskou

 • Vlucht Amsterdam - Moskou.
 • Transfer per comfortabele touringcar onder begeleiding reisleider en gids.
 • Inchecken in Kempinski Baltschug *****.
 • Welkomstdiner.
KLM retour vlucht
Kempinski Baltschug Superior room
Kempinski Baltschug ontbijtzaal

Zondag 21 oktober 2018: Moskou ontdekken

Vandaag zult u de kans krijgen om alle must-sees van Moskou te bewonderen, zoals het Kremlin, het Rode Plein en de Sint Basiliuskathedraal.

 • Ontbijt in het hotel.
 • Stadsrondrit per comfortabele touringcar.

Met deze stadstour heeft u een uitstekende kans om de geschiedenis van de Russische hoofdstad Moskou te leren kennen en de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van grote historische en culturele waarde te zien. Een van de hoogtepunten is bijvoorbeeld het Rode Plein, een van de grootste pleinen van de wereld, beroemd om het mausoleum van Lenin. Een ander hoogtepunt van de stadstour is de Basiliuskathedraal, gedomineerd door de hoge rode bakstenen muren van het Kremlin.

U zult de symbolen van het Sovjet-Moskou zien; torengebouwen van Stalin, en ook de Christus Verlosserkathedraal die in 1931 werd gesloopt en vervolgens werd gereconstrueerd als een symbool van het Russische geloof.

Adembenemende panoramische uitzichten en de bijzondere tijdgeest in de straten van Moskou zullen u uit de dagelijkse sleur trekken en zeker doen verlangen naar Moskou terug te komen. De lunch, welke is inbegrepen, zal genuttigd worden in een lokaal restaurant met lokale specialiteiten. Proef de stad Moskou hier!

Moskou business district
Het Bolsjoj theater in Moskou
Gorki park in Moskou

Rode Plein en de Sint Basiliuskathedraal

De officiële naam van de Basiliuskathedraal is als volgt: de Kathedraal van de Moeder Gods op de Greppel.Dit is een van de grootste architecturale monumenten en een echt symbool van Moskou. De kathedraal werd in de zeventiende  eeuw gebouwd door de best geschoolde architecten van die tijd; Barma en Postnik. Dit deden zij op bevel van Tsaar Ivan de Verschrikkelijke

Hij gaf opdracht tot de bouw van de kathedraal om de overwinning op de Tartaren in Kazan te vieren. Volgens de legende heeft de Tsaar de architecten blind laten maken, nadat zij hun werk hadden gezien. Op deze manier zouden zij nooit meer een andere kathedraal van vergelijkbare schoonheid kunnen bouwen. 

De Basiliuskathedraal is een ongewone kathedraal: de architecten bouwden acht kleine kapellen met “ui-koepels” rondom de hoofdkoepel en verbonden deze met overgangen. Elke kapel is gewijd aan een specifieke heilige. De kathedraal wordt traditioneel gezien als een symbool van de unieke positie van Rusland tussen Europa en Azië.

De Basilius kathedraal in Moskou
Het rode plein in Moskou
Interieur van de Basilius kathedraal

Kremlin en de Wapenkamer 

Het Moskouse Kremlin is het symbool van Moskou en van heel Rusland. Deze vesting is het historische, spirituele en politieke hart van Moskou, en ook de beroemdste bezienswaardigheid en toeristische attractie van de stad. Kremlin betekent ook ‘stadskern’.

Het Kremlin is een intrigerend ensemble van gebouwen in verschillende architectonische stijlen, dat een lange en fascinerende geschiedenis onthult. Het staat bij de samenloop van de Moskva- en Neglinaja-rivieren op de Borovitski-heuvel, genoemd naar de dennenbossen ('bor' in het Russisch) die er ooit waren. 

Tot de zestiende eeuw lag het merendeel van de stad binnen de muren van het Kremlin. Later werd het Kremlin de officiële residentie van de Tsaren. Slechts enkele van de  machtigste aristocraten en het hoofd van de orthodoxe kerk mochten binnen de muren van het Kremlin wonen. 

Het Kremlin werd in het verleden meerdere keren herbouwd: oorspronkelijk was het van hout en deze bakstenen muren en torens die we vandaag kunnen zien, werden pas in de vijftiende eeuw gebouwd. Tegenwoordig is het Kremlin de officiële residentie van de Russische president en daarom is ongeveer twee derde van het Kremlin niet toegankelijk voor bezoekers, waaronder het Presidium, het Terempaleis, het Facettenpaleis en het Grote Kremlinpaleis. In de noordelijke helft van de vesting zijn nog andere gebouwen, welke niet toegankelijk zijn tot het publiek. 

Toeristen hebben echter toegang tot alle kathedralen, unieke en onschatbare collecties van sieraden van het Diamantenfonds, het Arsenaal, het paleis van de patriarch en het Kremlinpaleis waar er regelmatige concerten en gala optredens worden gehouden.

In het Kremlin is ook een museum te vinden. Hoewel de naam van het museum doet ons aan wapens denken, gaat het om een veelzijdig museum dat de oude schatten van de Russische Tsaren herbergt. 

In het Arsenaal kunt u veel voorwerpen van grote culturele waarde zien: van verschillende religieuze relikwieën (10e – 19e eeuw) tot de beroemde Fabergé paaseieren, en ook de feestelijke kleding van de Russische hoogpriesters (14e -18e  eeuw), luxe inhuldigingskledij (18e -19e  eeuw), interessante collecties van tronen, insignes van de hoogste macht, keizerlijke koetsen, feestelijke garelen enzovoort. 

Binnen het gebouw van het Arsenaal is de permanente tentoonstelling van het Diamantenfonds waar unieke juwelen van de wereld worden bewaard. De schatkamer van het Arsenaal maakt deel uit van het complex van het Grote Kremlinpaleis. 

De museumcollecties zijn gebaseerd op de kostbare voorwerpen die eeuwenlang in de schatkisten van de Tsaren en bij patriarchen werden bewaard. De schatkamer van het Arsenaal bevat oude regalia, ceremoniële gewaden van de tsaren en kroningskleding en kledij van de priesters van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Verder omvat het de grootste collectie goud- en zilverwerk van Russische ambachtslieden, West-Europees zilveren kunstvoorwerpen, ceremoniële wapens, wagens en ceremoniële paardenversieringen. 

Het Staatsarsenaal bevat meer dan vierduizend voorwerpen van toegepaste kunst uit Rusland, Europese en Oosterse landen van de vierde tot het begin van de twintigste eeuw.


Het plein in het Kremlin
Het Kremlin in Moskou
De armoury chamber in het Kremlin

Maandag 22 oktober 2018: Hidden gems van Moskou

Vandaag zullen we gebruiken om het Moskou van de bewoners te zien. De levendige en bruisende stad gaan we door de ogen van de bewoners bekijken!

 • Ontbijt in het hotel
 • Metro tour en Arbat street

 De Moskouse metro, die zich bijna door de gehele Russische hoofdstad uitstrekt, is een van de meest intensief gebruikte metronetten ter wereld. Het staat bekend om de bijzonder mooie architectuur van de metrostations. Het socialisme van de Sovjet tijd vind je terug in de bouwstijl, en mag dus zeker niet ontbreken in de stadstour.

De stations van de metro van Moskou worden vanwege hun elegante ontwerpen en overvloedig gebruik van marmer, mozaïeken, beeldhouwwerken en kroonluchters vaak “volkspaleizen” genoemd.

Deze metrostations, gebouwd onder Stalin, moesten laten zien hoe bevoorrecht de levensstijl van het Russische volk was.

Na een kijkje genomen te hebben in de metro van Moskou, zullen we Arbat aandoen. Arbat is de meest charmante en levendige voetgangersstraat van Moskou.

Arbat, ooit een Boheems stadskwartier, bezaaid met cafés gevuld met de intellectuele elite van de hoofdstad, is tegenwoordig nog een levendige en artistieke plek. Je vindt hier souvenirstalletjes die traditionele Russische cadeaus verkopen, met zingende straatartiesten en kunstenaars die hun originele doeken aanbieden.

De straat heeft een indrukwekkende selectie van cafés, restaurants en bars waar u alles kunt proeven: van een fijne kop koffie en een Frans gebak tot een echte Libanese Shawerma (kebab) of een lekkere, vette milkshake in een echte Amerikaanse Diner uit de 1950.

Arbat is een symbool van het oude Moskou en één van de toeristische attracties. Het oude Arbat moet worden onderscheiden van het nabijgelegen Nieuwe Arbat, gebouwd in de jaren 1960 als Kalinin Prospekt en omzoomd door Sovjetwolkenkrabbers van staal, beton en glas.

Gezelligheid op Arbat street in Moskou
Metrostation van Moskou
Straatartiesten in overvloed in Arbat
 • Lunch in lokaal restaurantje (inbegrepen)
 • Tretyakov gallerij

Tenslotte zullen we de Tretjakov galerij bezoeken. De Tretjakov staatsgalerij in Moskou is een nationaal museum en het voornaamste depot van de Russische kunst in de wereld.

De geschiedenis van de galerij begon in 1856, toen een Moskouse handelaar, Pavel Tretjakov, doeken van Russische kunstenaars heeft verworven met als doel een collectie te creëren, die later tot een museum van nationale kunst zou kunnen groeien. In 1892 presenteerde Tretjakov zijn toen al beroemde collectie aan de Russische natie.

Standbeeld van Pavel Tretyakov
De Tretyakov gallerij
Een echte Russische lunch

Dinsdag 23 oktober 2018: Excursie of Moskou zelf ontdekken

Nog geen genoeg van Moskou? Wij bieden u graag de kans om op eigen houtje nog meer van de stad te genieten, en geven u uiteraard de beste tips mee. Mocht u interesse hebben in het klooster van Sergiev Posad, ongeveer 70 kilometer van Moskou? U kan na de stadsrondrit zelf beslissen om mee te gaan met de excursie!

 • Ontbijt in het hotel
 • Vrije dag of optionele excursie naar Sergiev Posad

De optionele excursie zal aangeboden worden na de stadsrondrit, zodat deelnemers aan de reis zich eerst kunnen oriënteren in de stad en daarna kunnen bepalen of ze op eigen gelegenheid de stad in willen of de optionele excursie willen doen.

Sergiev Posad
De koepels van Sergiev Posad

Woensdag 24 oktober 2018: Van Moskou naar Sint Petersburg

 • Ontbijt in het hotel.
 • Transfer naar het treinstation.
 • Hoge snelheidstrein Sapsan naar Sint Petersburg.
 • Transfer naar het hotel onder begeleiding van een Nederlands sprekende gids.
 • Inchecken in Sokos hotel Palace Bridge *****.
 • Welkomstdiner in het hotel.
Standaard kamer Sokos Palace Bridge
De lobby van Sokos hotel Palace Bridge
Genieten in het zwembad van hotel Palace bridge

Donderdag 25 oktober 2018: Sint Petersburg ontdekken

Vandaag gaan we een stadstour maken waarin alle hoogtepunten en must-sees van Sint Petersburg aan bod komen. 

 • Ontbijt in het hotel
 • Stadsrondrit met aansluitend Peter en Paul fort

De historische hoofdstad van het Russische Rijk, Sint Petersburg, nodigt u uit om zijn prachtige bezienswaardigheden te bewonderen!

Het Kunstplein biedt 3 musea en 4 theaters rondom. Het Paleisplein heeft een indrukwekkend uitzicht op het barokke winterpaleis; de historische Strelka (eindpunt) van het Vasilevsky-eiland; en het beroemde Nevsky-prospekt - het hart van de stad.

U zult ongetwijfeld gefascineerd zijn door stille, brede rivieren en het grachtenstelsel. Aanschouw prachtige bruggen, statige koepels van de orthodoxe kerken en kathedralen zoals de Izaäkkathedraal, Petrus-en-Pauluskathedraal, Kerk van de Verlosser op het Bloed en nog veel meer. Met zijn overvloedige groen, prachtige monumenten en rijke geschiedenis, zal de stad van Peter de Grote zeker uw favoriete bestemming worden.

Peter de Grote is de bouw van zijn nieuwe hoofdstad begonnen met de Petrus en Paulusvesting. Het werk begon op 27 mei 1703 en deze dag wordt beschouwd als de geboortedag van Sint-Petersburg.

Met deze stadswandeling krijgt u inzicht in de geschiedenis van de stad, de koninklijke Romanov-dynastie en nog veel meer. Naast de grote historische waarde is de vesting ook een heilige, culturele tempel voor Rusland, aangezien de Petrus-en-Pauluskathedraal in de vesting dient als begraafplaats voor alle Russische keizers van Peter de Grote tot Nicolaas II. De binnenkant van de kathedraal is absoluut de moeite waard: een unieke iconostase, fantastische schilderijen en waardevolle stenen monolieten op de graven. Het interieur werd zorgvuldig en prachtig gedaan door de beste ambachtslieden van die tijd. Op de vergulde spits van de Petrus-en-Pauluskathedraal staat een engel, die van veraf te zien is en die als een symbolisch referentiepunt dient: geen gebouw in het historische centrum van de stad mag hoger zijn dan deze kathedraal.

Peter en Paul fort gezien vanaf de Neva
Toegangspoort Peter en Paul vesting
Peter en paul kathedraal
 • Lunch in lokaal restaurantje (inbegrepen).
 • Isaac kathedraal en Kerk van de verlosser op het bloed.

De Izaäkkathedraal is een van de interessantste monumenten van de Russische architectuur van de negentiende eeuw. Oorspronkelijk was het de belangrijkste kerk van de stad en de grootste kathedraal van Rusland.

De kathedraal is van buiten bedekt met grijs marmer, de pilaren werden gemaakt van massieve stukken rood graniet en speciaal ontworpen om toe te voegen aan de grandeur van de constructie. Het verschilt van alle andere Russische kathedralen en kerken, dankzij zijn unieke interieur dat een echt meesterwerk van fijne kunst is.

Het interieur is versierd met ongelooflijk gedetailleerde iconen van mozaïek, schilderijen en kolommen van malachiet en lazuriet. Een fantastisch uitzicht over de stad krijgt u van de 43 meter hoge kathedraal colonnade.

De prachtige Kerk van de Verlosser op het Bloed in de Russische stijl werd gebouwd op de plaats waar keizer Alexander II op 1 maart 1881 werd vermoord. De kerk is gebouwd tussen 1883 en 1907, maar heeft de stijl ontleend aan de Basiliuskathedraal in Moskou.

Het interieur van de kerk was een gedenkteken voor keizer Alexander II en werd versierd met verschillende soorten marmer en enkele duizenden vierkante meter mozaïek.

Isaac kathedraal in Sint Petersburg
Kerk van de verlosser op het bloed
Prachtige kleuren in de koepels van de kerk van de verlosser op het bloed

Vrijdag 26 oktober 2018: Hermitage Sint Petersburg

 • Ontbijt in het hotel
 • Hermitage

Het Hermitage museum is de beste Russische galerie van wereldkunst, een van de meest prominente kunstmusea ter wereld en zeker de belangrijkste toeristische attractie van Sint-Petersburg.

Het hoofdgebouw van de Hermitage is het Winterpaleis, de residentie van de Russische Tsaren. Dit groen- en witte paleis van drie verdiepingen is prachtig gelegen aan de oever van de Neva en is een wonder van de barokarchitectuur.

De collecties van het museum, verzameld in opdracht van keizerin Catharina de Grote in 1764, zijn verdeeld in 6 secties en beslaan bijna 400 kamers. Het museum telt vandaag de dag meer dan drie miljoen objecten. Ze zijn gedateerd van de prehistorie tot aan de moderne tijd. In deze zalen kunt u de meesterwerken van Leonardo da Vinci, Raphaël, Titiaan, Rembrandt, P.P.Rubens, A.Van Dyck, El Greco en vele anderen bewonderen. Een van de favoriete schilders van Catharina de Grote was niemand minder dan Rembrandt. Daarom heeft de Hermitage veel Nederlandse pronkstukken uit de Gouden Eeuw in bezit.

Omdat 90% van de bezoekers graag langer de tijd wil in de Hermitage (tijdens de excursie is er vooral aandacht voor het gebouw en minder voor de kunst) is de middag vrij gepland.

De groep gaat per touringcar naar de Hermitage. De terugweg zal te voet zijn (15 minuten lopen).

Paleisplein Sint Petersburg
Hermitage Sint Petersburg
Overweldigend trappenhuis in het winterpaleis in Sint Petersburg

Zaterdag 27 oktober 2018: Excursie of Sint Petersburg zelf ontdekken

Mocht u verliefd zijn geworden op Sint Petersburg en graag nog meer zien? Hier is vandaag de kans voor. U kan er ook voor kiezen mee te gaan met de excursie naar het platteland van Sint Petersburg.

 • Ontbijt in het hotel
 • Vrije dag of optionele excursie

Ook hier geldt weer dat u zelf kunt bepalen deel te nemen aan de optionele excursie na de stadsrondrit. Sint Petersburg heeft met maar liefst 175 musea immers keus genoeg voor iedereen. Tijdens de optionele excursie zullen Pavlovsk en Gatchina bezocht worden met een lunch in Podvorie.

Pavlovsk is een van de historische keizerlijke landgoederen rondom Sint-Petersburg en ligt op slechts 29 kilometer van de stad. Ook is dit landgoed zeer dicht bij het landgoed in Tsarskoje Selo gelegen.

In Pavlovsk, dat genoemd is naar Paul I, zijn het landhuis en honderden hectares mooi beplante parken te vinden. Het interieur van het landhuis verraadt een veelheid aan invloeden uit verschillende kunst- en architectuurstijlen. Het landhuis, hoewel het kleiner en minder versierd is dan die van Tsarskoje Selo en Peterhof, heeft de air van een stijlvol paleis, en u kunt zich voorstellen dat zijn inwoners niet voor een middagje in het paleispark zijn gaan jagen.

Pavlovsk heeft veel van haar charme aan het prachtige landschapspark te danken. Het is gelegen langs de pittoreske vallei van de rivier de Slavjanka. Het bijzondere park is versierd met kleine paviljoens en architecturale grapjes. Het dichte berkenbos in het park, talrijke doorverbindende paden die er doorheen lopen en de beek- en zijriviertjes van de Slavyanka rivier die door het park meanderen, maken het park een prachtige omgeving voor een lange wandeling. Hier ontdekt u het platteland van Rusland!

De stad Gatsjina ligt op 40 km van Sint-Petersburg. Catharina de Grote gaf deze landerijen aan haar minnaar, graaf Grigori Orlov.

De Russische Tsaren Paul I en Alexander III hebben hier gewoond. Het is het grootste paleis in Europa. Van de andere bezienswaardigheden is het Kasteel van de Priorij het vermelden waard. Het werd in opdracht van de Russische keizer Paul I gebouwd voor de priorij van de Orde van Malta. (het kasteel van de Priorij wordt niet bezocht).


Pavlovsk
Gatchina
Russisch restaurant Podvorie

Zondag 28 oktober 2018: Afscheid Sint Petersburg en vertrek

 • Ontbijt in het hotel
 • Enkele vrije uren te besteden
 • Uitchecken 
 • Transfer naar het vliegveld
 • Vlucht Sint Petersburg - Amsterdam
Suikertaartje in Sint Petersburg
Schilderen langs de kanalen van Sint Petersburg
Kunstkamera Sint Petersburg

Prijs:


€ 1895,- per persoon o.b.v. 2 personen per kamer
Éénpersoonstoeslag € 450,-


Minimaal 15 deelnemers benodigd.
6 weken voor vertrek wordt bekend gemaakt of de reis doorgaat.

Inbegrepen

 • Rechtstreekse retour vluch per KLM economy klasse (goedkoopste prijsklasse)
 • Amsterdam - Moskou & Sint Petersburg - Amsterdam
 • 4 x overnachting in hotel Kempinski Baltschug ***** Moskou
 • 4 x overnachting in Sokos hotel Palace bridge ***** Sint Petersburg
 • 8 x Ontbijt
 • 2 x Diner
 • 3 x Lunch
 • Nederlands sprekende reisleiding en gidsen
 • Vervoer en entreegelden volgens programma
 • Headsets voor de excursies in musea
 • Treintickets voor de Sapsan
 • Visa support letter (uitnodiging)

 

Exclusief:

 • Optionele excursies
 • Visum
 • Fooien
 • Eigen bijdrage garantiefonds ( € 15,- per boeking tot € 10.000,-)
 • Boekingskosten € 19,50 per boeking