U bent hier:

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Rusland. Wel wordt vaak voor Rusland DTP en Hepatitus A aangeraden. Afhankelijk van verblijfsduur en plaats kunnen meer vaccinaties geadviseerd worden. Informeer bij je arts, GGD of andere vaccinatie organisatie voor een actueel en persoonlijk advies.

Visum

Reis je naar Rusland? Dan heb je een visum nodig. De aanvraag kan behoorlijk tijdrovend zijn, dus begin daar tijdig mee. Je dient onder andere aan te kunnen tonen dat je zorgverzekering geldig is in Rusland met een buitenlandverklaring. Ook dien je een uitnodiging te hebben van het hotel waar je verblijft. Het duurt gemiddeld 10 dagen na de aanvraag voordat je een visum ontvangt om Rusland te bezoeken. Zorg ervoor dat het visum de juiste geldigheidsdatum heeft.

 

Alertheid

Alertheid en voorzichtigheid is altijd geboden bij plaatsen die populair zijn onder toeristen. Ook tijdens de gezellige uurtjes in het uitgaanscircuit dient men alert te zijn. Accepteer geen geopende blikjes of flesjes drank. Let op je glas, want het komt helaas voor dat iemand iets in je glas doet, waarna je je onwel of slaperig voelt. De gevolgen kunnen variëren van beroving tot zware mishandeling. Dit is eigenlijk op elke toeristische locatie van toepassing.

Kijk voor het meest actuele reisadvies op www.nederlandwereldwijd.nl

Drinkwater

Het wordt zeer afgeraden om water uit de kraan te drinken.

De roebel

De roebel

De Roebel is de officiële munt van Rusland. In steden kan je tegenwoordig ook goed met je creditcard of bankpas betalen. (VISA & Mastercard. Amex wordt op veel minder plaatsen geaccepteerd. Bankpassen dienen bij de bank geactiveerd te worden voor gebruik buiten Europa.) Op veel andere plaatsen dien je gebruik te maken van contant geld. Geld wisselen kun je in diverse geldwisselkantoren in de stad, waarvan er diverse 24 uur per dag open zijn. Pas op met beschadigde bankbiljetten of biljetten met vlekken, die zijn in Rusland ongeldig. Probeer geld te wisselen bij de officiële wisselkantoren, want straathandelaren zijn niet te vertrouwen. Je kunt onder andere terecht bij de Sberbank, een betrouwbare Russische bank.

Sinds 2013 is de koers van de roebel flink aan het schommelen. Van een stabiele 45 roebel per euro in 2013 tot een dieptepunt van bijna 100 roebel per euro in 2015. Sinds 2016 blijft de roebel redelijk stabiel hangen tussen de 65 en 70 roebel per euro.